טיפול פסיכולוגי אחרי אשפוז פסיכיאטרי קבוצה השומרת על רצף טיפולי ומשמשת כקבוצת תמיכה למטופלים המשתחררים מהמחלקה

הגדל

 

במחלקה פסיכיאטרית פעילה במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל, שמרכזת בעיקר אשפוזים ראשונים, נפתחה קבוצת טיפול פסיכולוגי פוסט-אשפוזית, ייחודית מסוגה בארץ, המסייעת למטופלים אחרי שהשתחררו, בהתארגנות מחדש ברמה הרגשית המשפחתית והתפקודית, וכן משמשת כקבוצת תמיכה.

 

פסיכולוגיות המחלקה הילה עמית בראון וליהיא מזור שיזמו את הקבוצה ומנחות

אותה, מסבירות כי אשפוז, במיוחד ראשון, מהווה שבר עבור החולה, ועם שחרורו מביה"ח עליו להתאקלם בחזרה בקהילה, כשבחלק מהמקרים הוא איננו יכול לחזור לעבודתו או ללימודיו ועליו לשנות את המסלול בו התנהלו חייו.

 

בקבוצה מלווים את החולים בכל תהליך ההכרה במחלה ובצורך בטיפול תרופתי (מה שחיוני למניעת אשפוזים חוזרים), מסייעים בהתמודדות עם התחושות שעלו בעקבות המחלה והאשפוז, ובקשיי ההסתגלות לחיים אחרי השחרור. הם מעלים דילמות כמו איך להתמודד עם הסטיגמה של מחלת נפש, למי לספר על כך, כיצד להכיר בן זוג חדש, איך להתמודד עם חזרה לעבודה ועוד. כמו כן זוהי קבוצת תמיכה כאשר המטופלים נעזרים הן בפסיכולוגיות המנחות והן בשאר חברי הקבוצה.

 

הילה עמית בראון דיווחה שמשתתפי הקבוצה מגיבים בחיוב רב ואומרים כי הם מחכים משבוע לשבוע למפגשים, כי הקבוצה מהווה עוגן בבניית השגרה החדשה ומקלה על תחושות הבדידות, הבושה והחרדה שמלוות אותם.

 

אורלי לבון לוטם - הפסיכולוגית הראשית של המרכז, אומרת כי לאור המדיניות של קיצור משך האשפוזים הנהוגה בשנים האחרונות, יש חשיבות גדולה לקבוצה הפוסט-אשפוזית, השומרת על רצף טיפולי ומהווה פרוזדור שמרפד, תומך ומארגן למטופלים את שלב המעבר מאשפוז לחיים בקהילה.

 

המחלקה לאישפוזים ראשונים בניהולו של פרופ' מיכאל פוירובסקי, נוהגת לערוך מעקב פסיכיאטרי, פסיכולוגי וסוציאלי אחר המטופלים במשך חצי שנה לאחר שחרורם, ועתה נוספה גם הקבוצה הפוסט-אישפוזית שההשתתפות בה לפי רצון האנשים. זוהי "קבוצת רכבת" שהרכבה משתנה בהתאם למועד השחרור של החולים. לדעת פרופ' פוירובסקי הצלחת הטיפול הכוללני שניתן הכולל: טיפול תרופתי, פסיכותרפי - פסיכולוגי וסוציאלי בשלב מוקדם של המחלה, מהווה בסיס לפרוגנוזה (תחזית) טובה יותר לגבי התפתחות המחלה וההשתלבות בקהילה.

 

 

עבור לתוכן העמוד