אדריכלות נוף כמנוף לשיקום פגועי נפש במרכז הרפואי לבריאות הנפש טירת כרמל

הגדל

פינות אינטימיות באזורי צל לישיבה עם בני משפחה, בוסתן של עצי פרי, ערוגות של צמחי תבלין וירקות שיוכלו לעבוד בהן ולעקוב אחר צמיחתם - היו כמה הצעות של מטופלים המאושפזים במרכז הרפואי לבריאות הנפש טירת כרמל, כשנשאלו כיצד ניתן לשפר את סביבת ההבראה שלהם. הם הציעו גם שפע של פרחים צבעוניים, מפלי מים זורמים, ערסלים ונדנדות לכיף, מתקני כושר בחצר לפעילות ובילוי בשעות הפנאי, מסלול הליכה ירוק, ואף אגם עם ברבורים.

 

ביה"ח נענה לאתגר של אדריכל הנוף צביקה קנוניץ, שמבצע מחקר ייחודי מסוגו לעבודת תזה בטכניון בהנחיית פרופ' טלי אלון-מוזס, הבוחן את אדריכלות הנוף כמנוף לשיפור איכות חייהם, בריאותם והחלמתם של פגועי נפש המאושפזים במוסדות לבריאות נפש. המחקר כולל גם ביצוע פרויקט במסגרת מחלקה במרכז הרפואי לבריאות הנפש טירת כרמל, שישפר את הסביבה הפיזית עפ"י הצרכים והממצאים שיעלו במחקר. ד"ר צביקה קירש – מנהל מחלקה, ויניב בן דוד – כלכלן, נבחרו להוביל את הפרויקט בביה"ח, כאשר ד"ר קירש משמש גם כמנחה (רפואי) נוסף לתזה.

 

שיתוף המטופלים במחקר והעלאת רעיונותיהם באשר לפרויקט שיבוצע בסביבת מחלקתם, היה השלב השלישי של אירועי "שיתוף ציבור" עם בעלי ענין במחקר, לאחר שהתקיימו כבר מפגשים עם צוות רב מקצועי של ביה"ח ועם בני משפחותיהם של מאושפזים.

 

קנוניץ אמר כי התרשם מאד מבהירות המחשבה של המטופלים ומהיכולת המצוינת של הגדרת צרכיהם, במסגרת הדיון המשותף שנערך בביה"ח, שקלח בצורה מסודרת, היה מעניין, ונתן מידע חשוב להמשך המחקר. (במיוחד לאור העובדה כי טרם תועד בספרות המקצועית שיתוף נפגעי נפש בשלב התכנון של אדריכלות נוף במוסד לבריאות נפש ושילובם במחקר).

 

ד"ר צביקה קירש סיפר שהמטופלים היו מאד מרוצים, והביעו הערכה על כך שמשתפים אותם ושואלים לדעתם, לא רק לגבי תכניות הטיפול הרפואיות האישיות, אלא גם לגבי תכנית אדריכלות הנוף למחלקתם. ד"ר קירש הוסיף

כי הפרויקט מאפשר למטופלים להבליט ולשמר את החלקים הבריאים באישיותם, והרצון שהביעו לעסוק בגינון, יכול להפוך למכשיר טיפולי נוסף שייטיב עם המאושפזים.

עבור לתוכן העמוד