מטופלים חושפים רגשות ומקבלים תמיכה בקבוצת הפעלה באמצעות קלפים במחלקה 5א' במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל

יעל אבני - אחות מחלקה 5א', צילם: משה לייזר (הגדל)

 

קבוצת הפעלה למטופלים באמצעות קלפים, ביוזמתה ובהנחייתה של האחות יעל אבני, מתקיימת במחלקה 5א' במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל. מטרת ההפעלה לאפשר למטופלים לחשוף את רגשותיהם, ולקבל לגיטימציה ותמיכה חברתית לתחושות אלה, מה שמביא להם הקלה רבה.

 

יעל סיפרה כי המטופלים מתבקשים לבחור שני קלפים מתוך חפיסת קלפים עם תמונות ומלים, כאשר האחד אמור לייצג את הרגשתם באותו הרגע, והשני – את המצב בו היו רוצים להיות. מתפתח דיון בקבוצה וכל אחד מהמשתתפים מראה את קלפיו לכולם ומביע את רגשותיו. בדרך כלל יש מכנה משותף לנושאים שהם מעלים, כמו שאיפה לזוגיות ואהבה, להיות בריא, להשתחרר מביה"ח, חשש מהדחייה כלפיהם מצד החברה ומההתמודדות עם החיים בקהילה, ועוד. לדוגמא: מטופל בחר קלף שבו רואים אדם עומד ברחוב חשוך לתיאור מצבו העכשווי, והוא אמר שהוא מרגיש בודד. כקלף שני בחר תמונה של זוג כשבחור מסתכל עליהם מהצד. המטופל ראה בקלף זה את רצונו בזוגיות.

 

יעל הסבירה כי הקלפים הם זרז וכלי שבעזרתו המטופלים נפתחים, ולא פעם מדובר

בכאלה שאינם וורבליים וסגורים מאד, ודווקא בקבוצה הם משתפים אחרים בהרגשתם ונהנים מההזדהות של המטופלים שמגיעה עד דמעות או מחיאות כפיים, מה שתורם להקלה משמעותית בתחושותיהם. לדברי יעל, לא פעם המטופלים ממשיכים לשוחח ביניהם על הנושאים שעלו בקבוצה גם לאחר סיומה, ובכלל יש לקבוצה זו היענות רבה מצד המטופלים, שלא פעם באים לברר מתי בדיוק מתקיימת הפגישה הבאה.

 

ד"ר אנטולי קריינין – מנהל מחלקה 5א' במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל, בירך על יוזמתה המקורית של יעל אבני, ואמר שהשינויים בהתנהגות שמתרחשים אצל המטופלים המשתתפים בקבוצה זו, מעידים על יעילותה ועל כך שגם שימוש בקלפים יכול להיות לגיטימי, במידה ונעשה בו שימוש מקצועי במסגרת טיפולית.

עבור לתוכן העמוד