קבוצת תמיכה לבני משפחה של מטופלים אמבולטוריים במרפאת מבוגרים במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל

ד"ר מנוחין ונורית חלפון - צילמה עינת פרץ (הגדל)

 

קבוצת תמיכה לבני משפחה של מטופלים הנמצאים במעקב מרפאתי, מתקיימת במרפאת מבוגרים במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל. במסגרת זו ניתן לבני המשפחה מידע מקצועי על מחלות הנפש ודרכי הטיפול בהן, כיצד לנהוג במטופלים ולסייע בידם, וכן ניתן להם מענה לבעיותיהם ותמיכה.

 

נורית חלפון – עובדת סוציאלית שמנחה את הקבוצה, הסבירה שבמסגרתה מעלים המשתתפים קשיים שונים שהם חווים בנוגע לנפגעי הנפש במשפחתם, ומבקשים את התייחסות חברי הקבוצה, בין היתר כיצד להתמודד עם בעיות זוגיות והורות. (למשל:

אם שגוננה על בנה פגוע הנפש בן ה- 28, התקשתה לשחררו מהתלות בה ולאפשר לו לצאת מהבית למגורים בהוסטל, קיבלה עצות ממי שהתנסו במעבר, ובכך הקלו על חששותיה). בדיון שמתפתח, כל משתתף מציג את נקודת המבט שלו וחולק מניסיונו. במפגש הבא מספר חבר הקבוצה מה שעשה עם ההצעות וכיצד הן פעלו. משתתפי הקבוצה שמבינים ומזדהים זה עם זה, חולקים בפתיחות תסכולים, קשיים, התמודדות עם סטיגמה, נותנים עצות ועידוד הדדי, ומקבלים הדרכה, ליווי ותמיכה ממנחת הקבוצה.

 

חלפון סיפרה כי הקשר בין אנשי הקבוצה ממשיך לא פעם גם מעבר למפגשים במרפאה, כשהם מזמינים לאירועים משפחתיים ושומרים על קשר טלפוני וחברתי. חלפון הוסיפה

כי קרובי המשפחה של נפגעי הנפש מכירים תודה על קיום הקבוצה, שלדבריהם מחלצת אותם מבדידותם, ונותנת להם סיוע מעשי ומוראלי חשוב.

 

ד"ר מיכאל מנוחין – מנהל מרפאת המבוגרים, שבה כ- 4,000 מטופלים ועוד כ- 700 מטופלים בשלוחות בקהילה, אמר שקבוצה זו היא היחידה מבין 8 הקבוצות הטיפוליות במרפאה שעוסקת בבני המשפחה. מסגרת קבוצתית זו חשובה ביותר, כי הטיפול בנפגעי נפש מרוכז לא רק במטופלים עצמם, אלא גם בבני משפחותיהם, כולל הורים, בני זוג וילדים בוגרים.

 

מרפאת המבוגרים של המרכז לבריאות הנפש טירת כרמל (שהוא בי"ח פסיכיאטרי ממשלתי), משרתת אוכלוסייה של אזור גדול הכולל את חיפה, הקריות, טירת הכרמל, עתלית ויישובי חוף הכרמל, נשר, טבעון, עוספיה ודלית אל כרמל. המרפאה מקיימת שלוחות בקהילה, כדי לספק שירות קרוב לבית המטופלים.

 

השרות במרפאה הוא רב מקצועי וכולל: רופאים פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, ואחיות. ניתנים בה טיפולי פסיכותרפיה פרטנית וקבוצתית, אבחון

פסיכו-דיאגנוסטי, סיוע סוציאלי, טיפולי בית, וכן טיפולי יום. אנשים מגיעים לטיפול במרפאה בפנייה עצמאית, או בהפניות של רופאי משפחה מכל קופות החולים, בהפניות

של רופאי חדרי מיון בבתי החולים, משירותי רווחה, ועוד.

עבור לתוכן העמוד