לראשונה פרויקט ייחודי - השפעת אדריכלות הנוף על איכות החיים של מאושפזים פסיכיאטריים במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל

גינת בי"ח לחולי נפש בצרפת בו אושפז ואן גוך (הגדל)

 

המרכז הרפואי לבריאות הנפש טירת כרמל, נענה לאתגר של אדריכל הנוף צביקה קנוניץ, שהציע לבצע מחקר ראשון מסוגו (לעבודת תזה בטכניון), שיבדוק את השפעת אדריכלות הנוף כמנוף לשיפור איכות חייהם, בריאותם והחלמתם של פגועי נפש המאושפזים במוסדות לבריאות נפש. המחקר יכלול גם ביצוע פרויקט במסגרת מחלקה בביה"ח, שישפר את הסביבה הפיזית עפ"י הצרכים והממצאים שיעלו במחקר. ד"ר צביקה קירש - מנהל מחלקה 6א' ומחלקתו, ויניב בן דוד – כלכלן, נבחרו להוביל את הפרויקט בביה"ח.

 

קנוניץ הסביר כי אמנם קיימת בציבור מודעות לכך שסביבה ירוקה נעימה לעין ומרגיעה, אך עד היום לא נערכו בארץ ומעט מאד בעולם, מחקרים מדעיים כדי להוכיח כי אדריכלות נוף יכולה לתרום לתחושת הנוחות, לאיכות החיים ולתהליך הריפוי של חולה המאושפז בבי"ח פסיכיאטרי.

 

במרכז הרפואי לבריאות הנפש טירת כרמל, התקיים האירוע הראשון של  שיתוף הציבור (בעלי ענין), שבו נערך מפגש של קנוניץ ורקפת גולן – אדריכלית נוף עוזרת המחקר, עם צוות רב מקצועי מכל מקצועות הרפואה, הפרה-רפואה, הסיעוד, ומינהל ומשק בביה"ח, ובו השתתפה גם פרופ' טלי אלון-מוזס מהטכניון – מנחת התזה. במפגש הועלו הצרכים הקליניים של המטופלים מנקודת הראות של כל אחד מהמשתתפים, כדי להבין כיצד הסביבה, פיתוח שטחי החוץ והאקולוגיה, יכולים לתמוך בפעילות טיפולית ולהשרות אווירה נינוחה על המטופלים ועל מרחב המחיה שלהם, ולהשתלב טוב יותר בתנועה שבין פנים המחלקה והחוץ. מפגשים נוספים בביה"ח ייערכו עם בני משפחות של מטופלים ואח"כ גם עם המטופלים עצמם, כדי לקבל את התייחסותם ולשתפם בתהליך.

 

ד"ר קירש ציין את חשיבות הפרויקט הזה שנעשה לטובת המטופלים ויהיה בעל ערך מוסף גם לבני משפחותיהם ולצוות המטפל. באשפוז בבי"ח פסיכיאטרי, שבו יש לחלק הנפשי משמעות גדולה אף יותר מאשר אצל מי שמאושפז בבי"ח כללי, חשוב שהמטופל ישהה במקום שישרה שלווה, יחבר אותו למציאות ויעניק לו תקווה.

ד"ר קירש מקווה שפרויקט אדריכלות הנוף בביה"ח יצליח לרווחת המאושפזים.

 

עבור לתוכן העמוד