"צרכים וצריחות" נושא יצירתה של האמנית לירז פאנק לפי ניסוחה ורעיונותיה של מטופלת במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל הוצגה בתערוכה " NON סטיגמה" שהתקיימה ביפו

הגדל

 

"צרכים וצריחות" – כך ניסחה מטופלת של מרפאת המבוגרים במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל את נושא היצירה האמנותית של לירז פאנק, במסגרת פרויקט "מעצבים את העתיד", שהוצג בתערוכה NON"  סטיגמה" שהתקיימה ביפו, פרי שיתוף פעולה בין עמותת אנוש לחברת יאנסן סילג. בתערוכה הוצגו עבודות המשקפות דיאלוג בין מתמודדים עם מחלת הסכיזופרניה ובין אמנים, שתרגמו את מה שהשמיעו המתמודדים בכל הקשור לעולמם ולעיצוב עתידם, לשפה אמנותית עכשווית.

 

אריאלה נהרי – אחות במרפאת המבוגרים של המרכז, מתאמת הטיפול של מגל – פנסיונרית אינטליגנטית ויצירתית המתנסחת היטב, שגרה בקהילה, הפגישה אותה עם לירז פאנק – אמנית רב-תחומית, ועקבה בסקרנות אחר הדינמיקה שהתפתחה ביניהן. פאנק סיפרה: "לקח זמן עד שהסכמנו על הדימויים. בכל מקרה מגל הייתה מאד ברורה, חדה ודעתנית באשר למה שיעביר את המסר שלה. היא דאגה למקד אותי ועבודת הצוות שלנו הייתה מאד מעניינת".            

 

מגל ניסחה את הנושא שבחרה כ"צרכים וצריחות". לדבריה יש להביע את קולם של החלשים בחברה כמו ניצולי שואה וקשישים עניים, ילדים שעברו התעללות, נשים מוכות, חולי נפש ועוד. היא ביקשה להראות שיש אנשים החבויים במעמקי האדמה ואיש לא שומע את הצרחות השקטות שלהם ולא מתייחס לצרכיהם הפיזיים והנפשיים.

 

לירז פאנק יצרה עפ"י רעיונותיה של המטופלת, פוטומונטאז' של ראשים סובלים על רקע אדמה ועצים צומחים, כשהכוונה היא שהעצים והראשים הללו שכרגע נמצאים מתחת לקרקע, יכולים לפרוץ ולצמוח מתוך האדמה ולשאוף אוויר – תנאי בסיסי לקיום החיים.

 

טל דרורי – מנהלת הסיעוד במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל, שסייעה באיתור מטופלים מתאימים, ראתה את הפרויקט הזה כמכבד את פגועי הנפש ומהווה הזדמנות למטופלים להביע את תחושותיהם ודעותיהם בדרך יצירתית ומעצימה.

עבור לתוכן העמוד